De behandeling

De behandeling

Uw eerste bezoek zal voor een groot deel bestaan uit een vraaggesprek waarbij u uitgebreid de gelegenheid krijgt zoveel mogelijk te vertellen over uw klacht. Vervolgens wordt u lichamelijk onderzocht, waarbij ook naar de tong wordt gekeken (op de tong vinden we vooral ook aanwijzingen voor langer bestaande ziektes of symptomen) en de pols nauwkeurig wordt gevoeld (polsdiagnose is bedoeld om de stromende levensenergie, de Qi te onderzoeken). Verder lichamelijk onderzoek pas ik toe om te achterhalen welke punten en/of gebieden pijnlijk zijn. Indien nodig volgt ook een onderzoek van het bewegingsapparaat. U wordt hierna geïnformeerd over wat de bedoeling van de behandeling is, hoe het zal voelen en waar de naaldjes geplaatst zullen worden. Aansluitend wordt u behandeld. De behandeling kan bestaan uit acupunctuur, (bindweefsel)massage, warmte, bewegingsadviezen/oefeningen of een combinatie van genoemde technieken.

Het prikken met de naaldjes wordt zelden als vervelend ervaren, soms voelt men een prikje, vaak ook niet. Als het naaldje op de juiste plaats zit geeft het vaak kortdurend een gevoel van een stroompje, wat soms als een tinteling, en soms als een krampje wordt ervaren. Afhankelijk van uw gezondheid en van uw klacht blijven de naaldjes 15 tot maximaal 30 minuten zitten. Vaak worden in deze tijd de naaldjes nog gestimuleerd door middel van handmatige technieken of door gebruik te maken van een elektrisch stroompje (zogenaamde electro-acupunctuur).

Soms pas ik zogenaamde auriculotherapie toe. Hierbij worden punten opgezocht in de oorschelp, en deze worden dan geprikt met een "gewoon"- of een "verblijfs"-naaldje. Deze laatste naaldjes zien eruit als piepkleine punaises die met behulp van een pleistertje langere tijd in het oor kunnen blijven zitten.
 
Cuppen en moxa therapie zijn technieken die gebruikt worden om een bepaald gebied of punt te verwarmen en /of de doorbloeding te stimuleren.
Door vacuümtrekken van zogenaamde cups (bv een glazen bol) op de huid worden huid en spieren als het ware diep gemasseerd. Afvalstoffen die pijn veroorzaken worden meer naar de oppervlakte getrokken en sneller afgevoerd.
Moxa geeft door verbranding van bepaalde kruiden een diepe verwarming.
 
Massage geef ik vaak ter voorbereiding, maar ook als acupunctuur te intensief mocht zijn.

Bindweefselmassage wordt toegepast in de bindweefsellaag van het lichaam; dit is de laag die zich tussen spieren en huid bevindt.  
Bindweefselmassage is een reflexzonemassage, hierbij gaat men ervan uit dat er zich op het lichaam zones bevinden die in verbinding staan met organen, klieren en andere lichaamsdelen. Door deze zones te stimuleren, worden ook die andere lichaamsdelen  gestimuleerd en zullen eventuele  blokkades verdwijnen.
Zo'n prikkel wordt gegeven door middel van verschillende massagetechnieken met de handen. Deze technieken kunnen variëren van lichte aanrakingen tot het rollen van de huid. Daardoor neemt de doorbloeding van de huid toe en verbetert de staat van het bindweefsel. Op deze manier kunnen ook zogenaamde  ‘verklevingen'  verminderen.
Ook de zenuwuiteinden die in de huid en in het bindweefsel liggen, krijgen door de massage een prikkel. Het effect van deze prikkel beperkt zich niet tot de huid maar werkt door op andere delen van het lichaam.

Medical taping is een prettige ondersteunende methode die gebruik maakt van een rekbare tape die, indien op de juiste manier aangebracht, de spanning in spieren of bindweefsel kan verminderen.  Het wordt veel gebruikt bij (sport)blessures, op pijnpunten en bij littekenbehandeling. Ook bij hooikoorts en COPD geeft het veel klachtenvermindering.

De vervolgbehandelingen beginnen altijd met een kort vraaggesprekje over uw reactie op voorgaande behandeling en uw gesteldheid op dat moment. De behandeling wordt hierop aangepast, en hoeft dus niet hetzelfde te zijn als de eerste keer. Na 4-6 behandelingen wordt het totale effect van de behandelingen geëvalueerd en in overleg al dan niet besloten tot voortzetting.

Het eerste consult duurt 60 tot 75 minuten. De vervolgconsulten duren gemiddeld 45-60 minuten.

Ook bij kinderen duurt het eerste consult 60 tot 75 minuten, vervolgconsulten duren dan gemiddeld 30 minuten.

Vragen of advies?
Bel
06 - 22717764
of
Stuur een mail
Bindweefselmassage